Jelzáloghitel elutasításának okai

2013. Sze. 15.
Jelzáloghitel elutasításának okai
Felmondott, bedőlt, végrehajtás alatt álló problémás jelzálog hiteleseket legtöbbször a bankok elutasítják. Ennek számos oka van, melyekkel meg kell bírkózni, ahhoz, hogy végül megtalálja a legideálisabb megoldást. Fontos azonban tisztában lennie korlátaival, hogy melyek azok az indokok, melyek miatt gyakori a “nemleges” válasz. Okok:

  • Nincs igazolható vagy nem elegendő a meglévő igazolható jövedelem a hitelkiváltásra,
  • A meglévő havi hitel visszafizetésekor, nem időben történik a hitel visszafizetése (vagyis utólag, késve fizeti be a számlájár a törlesztő részletet, ezáltal szintén negatív hatást ad a bankok felé),
  • Hiteleikkel folyamatos elmaradásban vannak, és már több hónap tartozását felhalmozták
  • Negatív KHR  listán szerepel (a legötbb pénzintézet számára elsősorban az aktív, tehát még fennálló tartozással rendelkezők számára szinte esélytelen a kiváltás, ám a passzív BAR listásoknál már engedékenyebb némely bank),
  • Az igazolható jövedelem már a meglévő hitelekkel jelentősen le van terhelve,
  • Ingatlan jelenlegi piaci értéke nem elegendő a meglévő banki hitel kiváltására (a fedezetként bevont ingatlanok(ok) forgalmi értéke, és a rajta levő teher is meghatározó)
  • Folyószámláján szerepelnek visszautasított tételek, fedezet hiányos tételek (nem érkezik elegendő pénz a számlára, vagy folyamatosa mínuszban van, pl. folyószámlahitelnél).

Mi lehet megoldás?

Akár hitelkiváltás, adósságrendezés, hitel átvállalás vagy akár az ingatlan értékesítés is lehet megoldás, amelyek mind-mind egyéntől, és esettől függ, de sok esetben még menthető otthona, és elkerülheti annak elvesztését!
E mellett pedig számos lehetőség van problémássá vált banki jelzálog hitelek kezelésére, rendezésére is, akár felmondás előtt vagy utáni stádiumban is.

Ön is fontos a pénzintézeteknek!

Az eredetileg hitelt nyújtó banknak sem érdeke mindenáron a hitelszerződés felmondása, megszűntetése az ingatlan elárverezése, vagy akár az ügyfél kilakoltatása. Ezért ők is több megoldást találnak ki, ezek azonban olykor elkerülhetik figyelmét.
Ráadásul ezt a problémát már kormányzati szinten is felismerték és  törekvéssel kívánják megoldani, mint például a hátralékos hiteladósok helyzetének javítása céljából nyújtott kamattámogatott forint alapú vásárlási kölcsön, vagy akár a Nemzeti Eszközkezelő felállítására.

Használja ki lehetőségeit! Kattintson most a cikk alatt található nagy, zöld Ajánlatkérés gombra és töltse ki a megjelenő űrlapot!

Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat, csak 3 lépés az egész!
Kérje ingyenes árajánlatunkat!